Qui som?


Tot està per fer, i tot és possible.
Miquel Martí i Pol

L’Assemblea de Joves La Guspira som un col·lectiu juvenil de Tarragona amb inquietuds per entendre la nostra realitat com a joves i a participar activament a la ciutat donant la perspectiva juvenil a la lluita per la independència, el socialisme i el feminisme als Països Catalans. A la vegada, també som conscients que cal un equilibri territorial apostant per la sostenibilitat i l’ecologisme alhora que ens solidaritzem amb tots els pobles oprimits del món. Amb aquesta voluntat d’aprendre i enriquir-nos a través de noves propostes organitzem tota mena d’actes: xerrades, presentacions de llibres, debats, passis de vídeo, etc. També ens coordinem amb la resta d’Assemblees de Joves dels Països Catalans a través de la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI). L’Assemblea de Joves La Guspira tenim la voluntat d’aprendre, de construir i d’enriquir-nos col·lectivament i com a individus. Per això entenem la formació teoricopràctica com a principal eix per a la nostra vertebració com a moviment realment rupturista.

SOCIALISME

El desacord entre els somnis i la realitat no produeix cap mal, sempre que la persona que somiï cregui seriosament en el seu somni, analitzi atentament la vida, compari les seves observacions amb els seus castells de sorra i, treballi escrupolosament en la realització de les seves fantasies.”
Lenin

Ens hem adonat que la societat en la que vivim ens força a ser persones individualistes, competitives entre nosaltres i on els diners són més valorats que les persones. Davant d’això, volem apostar per un canvi de valors basats en la solidaritat entre les persones, el respecte i la dignitat. També pensem que no només som persones individuals sinó que la nostra força radica en la unió col·lectiva entre nosaltres.
És per això que creiem en la construcció duna estructura social sense classes ni privilegis, on les persones sorganitzin des de les bases de forma democràtica i lliure. Volem trencar amb les formes dexplotació i opressió capitalistes que només busquen el màxim benefici a qualsevol preu. Apostem per la creació duna xarxa revolucionària i unitària per elaborar un nou model humà i just que s’organitzi des de la base a través de la formació i l’entusiasme amb la finalitat de construir un nou món, des d’una perspectiva històrica i amb tota la voluntat de guanyar.ECOLOGISME

L’ésser humà viu de la naturalesa, és a dir, la naturalesa és el seu cos i ha de mantenir un diàleg continu amb ella, del contrari, moriria. Dir que la vida mental i física de l’ésser humà està vinculada a la natura simplement significa que la naturalesa està vinculada a si mateixa, ja que l’ésser humà és part d’aquesta natura”.
Karl Marx “Manuscrits econòmics i filosòfics de 1844”.

Som molt conscients que lactual model econòmic està acabant amb les reserves naturals del nostre planeta i que és urgent un canvi de paradigma que asseguri la supervivència de la nostra i la resta de les espècies. És necessari que respectem la natura com a quelcom imprescindible per a la nostra vida i realització plena com a persones i que no la considerem com una simple mercaderia al servei de l’ésser humà. Cal aturar lespeculació que està patint la nostra terra des de fa dècades: construcció de grans zones urbanístiques, destrucció de les platges de la nostra ciutat, apostar per les grans superfícies comercials, transvasaments, potenciació dels cementiris i centrals nuclears, manca de zones verdes i parcs naturals, etc.
Des de l’Assemblea de Joves La Guspira apostem per una energia neta i renovable, respectuosa amb el planeta. Necessitem un canvi de model ecològic, sostenible, local i respectuós amb el territori.


ORGULL JUVENIL
Què els queda per provar als joves
en aquest món de paciència i fàstic?
Sols graffiti? Rock? Escepticisme?
També els queda no dir amén,
no deixar que els matin l'amor,
recuperar la parla i la utopia,
ser joves sense pressa i amb memòria,
situar-se en una història que és la seva,
no convertir-se en vells prematurs.”
Mario Benedetti

Com a joves que som, formem part duna capa social que històricament ha estat al capdavant de qualsevol canvi social rupturista. És per això que hem de reivindicar la nostra voluntat de fer-nos escoltar i participar activament en els moviments que lluitin per la construcció dun nou model social. Hem daprofitar la nostra condició juvenil per a unir esforços i fer-nos respectar en una estructura social controlada per un poder adult que tendeix a menysprear la nostra opinió. A la nostra ciutat i arreu dels Països Catalans el jovent hem estructurat xarxes de connexió i comunicació per fer que la nostra veu sigui cada vegada més forta i menys silenciada per aquells que creuen que no estem prou capacitats.

Hem d’aprofitar ara que les generacions adultes han hipotecat la seva vida per comprar un pis i un televisor de pantalla plana i han abandonat la lluita pels seus drets, amb la ingènua esperançar d'agafar un ascensor social que els faci viure com a rics i que, no ens enganyem, no existeix.

El jovent ja no tenim res a perdre tret de les cadenes: el nostre futur no ha de ser la precarietat laboral, els contractes temporals i de pràctiques fins als 30 anys i el no poder emancipar-nos econòmicament.

Des de l’Assemblea de Joves La Guspira creiem que l’única resposta és organitzar-nos amb els qui pateixen la mateixa opressió per ser joves de classe treballadora, d'una nació oprimida, esclaves del patriarcat. La nostra resposta és la Desobediència Juvenil!INDEPENDÈNCIA
La independència no es demana, es pren.
Lluís Maria Xirinacs

Els Països Catalans actualment es troben sota locupació dels Estats espanyol i francès i, alhora, dividits en diferents Comunidats Autònomes. Al llarg de la història aquests dos Estats dominants han anat imposant les seves lleis, la seva llengua, la seva cultura, fins a lactualitat amb lobjectiu dassimilar la nostra població i eliminar la nostra identitat en el conjunt del nostre poble, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Linterès econòmic ha estat leix vertebrador daquesta ocupació en què vivim sotmesos, patint així una explotació contínua als Països Catalans.
 
Lany 1707 siniciava, amb la Batalla dAlmansa i el decret de Nova Planta, la dominació política, militar, econòmica i social del Regne dEspanya sobre els Països Catalans. Una dominació que ja shavia encetat el 1659 per part de lEstat francès sobre la Catalunya Nord. Aquest procés docupació es completaria el 1715, amb la caiguda de Mallorca.
Però aquesta ocupació colonial, explotadora i repressiva sha anat trobant amb una ferma resistència per part de les classes populars dels Països Catalans. El nostre país i la nostra gent han estat en peu de guerra, resistint la dominació espanyola i francesa.
 
Des de lAssemblea de joves la Guspira, i com a Esquerra independentista, seguim reivindicant la memòria històrica de resistència als Països Catalans, el Dret a l’Autodeterminació i l’autoorganització popular, per tal de construir uns Països Catalans lliures de lopressió nacional, de lexplotació capitalista i de la desigualtat de gènere. Com deia Joan Fuster: «O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruïts com a poble. O ara, o mai.»LLENGUA I CULTURA
Tadones amic. Hi ha gent a qui no agrada que es parle, sescriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no els agrada que es parle, sescriga o es pense.”
Ovidi Montllor

Avui dia la nostra llengua està rebent contínues agressions arreu del territori: atacs a la immersió lingüística, retrocés en l’àmbit social, retirada de les ajudes per incentivar l’ús social de la llengua, etcètera. Des de diferents àmbits s’està desprestigiant la seva utilització reduint-la com un simple element del folklore català.

Cal preservar la nostra llengua arreu del país, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, evitant qualsevol retrocés i donar-li el seu caràcter integrador. Als Països Catalans tenim una gran riquesa lingüística on s’hi parlen més de tres-centes llengües, de les quals el català ha de ser el pal de paller com a llengua materna del nostre poble. El català és una llengua mil·lenària amb més de tretze milions de parlants. És per això que no hem de deixar que destrueixin el sistema integrador d’immersió lingüística; hem de combatre els intents del govern valencià, català, balear, les sentències dels Tribunals de l’Estat espanyol i les lleis de l’Estat francès que eviten una normalització del català...

A més, el nostre país té una llarga tradició cultural i un passat que ens fa existir com a poble. Tenim una gran riquesa festiva com la cultura del foc, el bestiari popular, els castellers, les muixigangues, els balls i danses tradicionals, cançons, teatre, música, literatura... que no s’escapen de les retallades ja sigui imposades des de la UE com de les retallades dels governs centrals i autonòmics.

Cal dir ben alt que des de l’Assemblea de Joves La Guspira seguirem apostant clarament i fermament en la defensa de la nostra llengua i els nostres orígens ja que, com digué el cantautor valencià Raimon, «qui perd els orígens, perd identitat».FEMINISME
A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,
de classe baixa i nació oprimida.
I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.”
Maria-Mercè Marçal

El patriarcat és una estructura social que ens impregna dia a dia. Conviu entrellaçat amb el capitalisme que l’utilitza per a la seva supervivència. Des de sempre, les dones i la família han estat les encarregades de reproduir la força de treball de manera gratuïta i aquestes tasques de cura dels altres i de la llar han estat disfressades de “devoció femenina” envers als éssers estimats. Aquest poc reconeixement del treball reproductiu fa que les dones l’efectuïn de manera gratuïta per l’Estat (sense dret a atur, ni seguretat social, ni pensió) i això li surt molt a compte al sistema capitalista. És per això que la perpetuació del patriarcat és clau per a mantenir el sistema actual i existeixen tot uns seguit d’eines per a garantir aquesta perpetuació.
Malgrat gaudir d’igualtat legal, és evident que continuen havent-hi diferències entre homes i dones que es fan paleses dia rere dia. Des dels mitjans de comunicació se'ns transmet com han de ser les noies i els nois per ser acceptats socialment. A les noies se les fa tenir una actitud dolça, responsable, passiva, de cura dels altres i se'ls impulsa a centrar la seva vida en l'amor de parella. Als nois se'ls fa ser durs, valents i forçuts i se'ls castra quasi totalment qualsevol mostra sentimental. L’objectiu d’aquest control social és mantenir l’ordre establert històricament i garantir la família nuclear com a pilar del model social actual.
En la majoria de casos, les noies són les que en surten més perjudicades. Per exemple, en el cas de l’estètica, actualment gaudim d'un cànon de bellesa molt estricte i exigent. Sense voler-ho, les noies adopten la idea que per ser vàlides, han de seguir aquest cànon i això duu en molts casos a trastorns alimentaris (anorèxia i bulímia) i a una excessiva i constant preocupació per l’aspecte físic (maquillatge des de molt jovenetes, operació bikini, talons molt alts de festa, etc). Això comporta una falta d'autoestima, inseguretat i pors; sentiments que no són casuals sinó que responen a la pressió estètica existent en la nostra societat. Per altra banda, la sexualitat femenina està mal vista, perquè per la moral amb la que ens eduquen està associada al matrimoni i a la reproducció. Una noia que decideix gaudir lliurement de la seva sexo-afectivitat és criminalitzada i tractada de “fresca”, atribuint-li uns valors negatius que no s'atribueixen els nois en la mateixa situació. Una dona que decideix interrompre el seu embaràs, és tractada com una criminal.
Però el sistema patriarcal ens afecta a tots i totes. Des de sempre ha esclavitzat les opcions sexuals que sortien de l’heterosexualitat i les persones homosexuals han hagut de reprimir-se. A més, la moral que desprèn el sistema patriarcal, ha permès tot un seguit d’actituds paternalistes i d’infanitilització, especialment cap al jovent i les dones, emfatitzant el poder adult existent.
Des de l’Assemblea de Joves La Guspira apostem per una destrucció integral del patriarcat, per un lliure desenvolupament de les persones independentment del seu sexe i per unes relacions sexoafectives sanes i igualitàries.NOVA CAMPANYA:
DESOBEDIÈNCIA JUVENIL
Forma part d’una bona educació saber en quantes ocasions cal ser maleducat.”
Joan Fuster

Als Països Catalans estem patint una crisi en tots els àmbits de la societat. La situació en què ens trobem els i les joves és preocupant: hi ha un 40% d’atur juvenil, augmenten el preu dels estudis, s’encareix el transport públic, veiem com la cultura és inexistent a la nostra ciutat, és gairebé impossible emancipar-se tot hi haver-hi molts pisos buits... A més, mentre perdem els nostres serveis públics i drets socials, segueix havent atacs a la llengua i a la cultura catalanes d’una manera reiterada i incansable per part dels Estats espanyol i francès amb l’objectiu de dividir-nos i eli-minar-nos com a poble i com a nació. A més, el centralisme d’aquests Estats es mani-festa cada cop amb més força per arribar a destruir el poder de decisió del poble català.

Des de l’Assemblea de Joves La Guspira hem decidit actuar i respondre als atacs que estem rebent fent, de Tarragona, un punt clau de la lluita del jovent indepen-dentista com a marc estratègic per assolir la independència i el socialisme dels Països Catalans. Per aquesta raó, creiem que ara i aquí cal plantar cara amb l’única sortida que ens queda: DESOBEDIÈNCIA JUVENIL!


ESTIMA LA TERRA Ara més que mai hem de frenar lespeculació urbanística mentre continua havent una gran quantitat dhabitatge buits a la nostra ciutat. Hem dapostar per una societat sostenible amb el medi ambient combatent qualsevol atac a la nostra terra: ni cementiri nuclear, ni transvasaments, ni energia nuclear.

DEFENSA LA LLENGUA Cal respondre amb contundència als atacs que rep la llengua catalana arreu del país. Cal una lluita combativa per defensar la llengua com a mitjà vehicular en lensenyament i de comunicació social dels Països Catalans.

CANYA CONTRA ESPANYA! Ja fa gairebé 300 anys que els Països Catalans viuen sota locupació capitalista espanyola i francesa. Les conseqüències les estem patint avui dia amb la divisió del nostre poble en Comunidades Autónomas i en diferents Estats i la centralització política i econòmica en què estem sotmesos i que priva al nostre poble a decidir lliurement les nostres lleis i el nostre futur.

PER TAL DE PLANTAR-HI CARA, DEMANEM LA TEVA COL·LABORACIÓ!
Des de lAssemblea de Joves La Guspira farem diferents actes per tal dinformar i donar ressò daquestes lluites. De moment estem duent a terme un cicle de formació, diverses xerrades programades i accions. Tanimem a que assisteixis als actes i segueixis la trajectòria de la campanya al nostre blog: http://ajlaguspira.blogspot.com/ i a través del Facebook (Assemblea de Joves La Guspira)

Poc a poc podem anar fent passos, és per això que ens obrim a qualsevol proposta o petició, i si vols participar en el canvi només cal que ens enviïs un correu a: ajlaguspira@cajei.cat