dimarts, 21 de desembre del 2010

BON CONSUM I PRÒSPERA MISÈRIA

Ja fa unes quantes setmanes que els llums enlluernadors dels carrers, les nadales estridents de les botigues i els aparadors decorats ens criden que ja ha arribat el Nadal. Quin és el missatge que desprenen? Doncs que ara toca comprar! No importen les retallades socials, laborals i nacionals que ha fet el govern a les nostres condicions de vida. El missatge que ens repeteixen, i que no ens qüestionem, és que comprant aconseguirem oblidar el desastre social que impliquen el conjunt de polítiques que s’han anat desenvolupant els darrers mesos, i que al jovent ens estan hipotecant el futur.


Hem interioritzat tant que la nostra felicitat depèn dels béns materials que tenim, que el reconeixement que ens donen els altres és en funció del nostre aspecte i propietats (cotxe, casa, sabates, aparells electrònics etc), que caiem en un fals benestar que trontolla i ens ofega sense ser conscients del perquè. Aquesta situació s’ha extrapolat de manera alarmant entre la gent més jove. Cada cop som més exigents amb allò material que volem; cada vegada tendim a ser més esclaves de la moda que s’exemplifica amb noies de quinze anys amb talons i maquillatge, nois amb caríssimes sabates esportives i els “ipods” i mòbils més moderns. Fa uns anys això era impensable. No cal perdre de vista que aquest consumisme també té el seu component de gènere, diferenciant quins productes són per a cada sexe i aprofundint els rols entre ells.


Què està passant? Des de l’Assemblea de Joves La Guspira pensem que s’estan perdent els valors socials que ens construeixen com a persones: el respecte pels i les altres basat en allò que som i no en el que tenim; la solidaritat entre les persones que està sent eliminada per la competitivitat entre nosaltres sigui als estudis o al lloc de feina, competitivitat a la qual el sistema capitalista ens està abocant; la creativitat i la voluntat de voler fer les coses per una mateixa sense obtenir res material a canvi; saber gaudir a les nits amb els nostres amics i amigues sense haver d’emborratxar-nos, fumar i ballar sense ni tan sols conèixer la gent del nostre voltant.


Cal que ens adonem que el que realment ens criden des dels aparadors i el que ens diuen les dependentes somrients i les llumetes nadalenques és: BON CONSUM I PRÒSPERA MISÈRIA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada